Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας με θέμα : « Η κατάσταση στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου»ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα : « Η κατάσταση στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου».

Το νέο Νοσοκομείο Ζακύνθου λειτουργεί από τον Μάιο του τρέχοντος έτους . Δυστυχώς, πριν σχεδόν ακόμη αρχίσει να λειτουργεί, έχει δημιουργηθεί κίνδυνος πλήρους αναστολής της λειτουργίας του εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών και των περικοπών δαπανών για την υγεία.

Αυτό οφείλεται, πρώτα από όλα, στην απαράδεκτα χαμηλή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου. Ενώ την περυσινή χρονιά η χρηματοδότηση για το παλιό νοσοκομείο έφτανε τα 3.500.000 ευρώ, φέτος παρέχονται για το νέο Νοσοκομείο μόνο 1.200.000 ευρώ. Η πτώση στο 1/3 (ενώ θα έπρεπε να υπάρξει αύξηση ή πάντως σταθεροποίηση τουλάχιστο στο επίπεδο των 3.000.000 ευρώ) αφήνει εκτός προϋπολογισμού προμήθειες που αφορούν νοσηλευτικό υλικό, αντιδραστήρια, πετρέλαιο κλπ, τα οποία ανέρχονται από μόνα τους στο ύψος των 1.800.000 ευρώ. Επίσης, έχει σταλεί στο Υπουργείο τροποποίηση προϋπολογισμού, εγκεκριμένη από την 6η Υ.Π.Ε., που αφορά συμπληρωματικές πιστώσεις για το 2012, η οποία πρέπει να εγκριθεί και από το Υπουργείο.

Ακόμη, παρατηρείται μια σοβαρότατη υποστελέχωση του Νοσοκομείου, τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Βασικές λειτουργίες του Νοσοκομείου, όπως τα πλυντήρια, η κουζίνα, η τεχνική υπηρεσία, η διοικητική υπηρεσία, η καθαριότητα είναι στα όρια της δυνατότητας να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται. Οι τεχνικοί του ακτινολογικού εργαστηρίου είναι πολύ λίγοι σε αριθμό. Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, σημαντικές ειδικότητες όπως καρδιολογία, οφθαλμολογία, ορθοπεδική, αιματολογία λειτουργούν με πάρα πολλές ελλείψεις. Επίσης, τέσσερις ιατροί έχουν περάσει επιτυχώς από διαδικασίες κρίσης των αρμοδίων συμβουλίων εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και, όμως, δεν έχουν διορισθεί. Ας σημειωθεί δε ότι τα κονδύλια για τα εξαιρέσιμα του προσωπικού και τις εφημερίες των ιατρών έχουν μειωθεί σημαντικά.

Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις ακόμη και στο απολύτως αναγκαίο ιατρικό υλικό και σε βασικά φάρμακα, ενώ η άρτια εξοπλισμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Κατόπιν αυτών, γεννάται το ερώτημα πώς θα προχωρήσει εφεξής η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου στην Ζάκυνθο και αν η κατασκευή και έναρξη λειτουργίας του έγινε μόνο και μόνο για να κλείσει ή να μετατραπεί σε φιλέτο για τα ιδιωτικά συμφέροντα υγείας.

Επειδή πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την οικονομική και λειτουργική ενίσχυση του Νοσοκομείου.

Επειδή πρέπει να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Tι σκοπεύει να πράξει για την μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου Ζακύνθου στην προοπτική του τριπλασιασμού του.

Τι σκοπεύει να πράξει άμεσα για την έγκριση της ήδη εγκεκριμένης από την 6η Υ.Π.Ε. τροποποίησης/ συμπλήρωσης του προϋπολογισμού για το 2012 και από το Υπουργείο.

Τι σκοπεύει να πράξει για την άμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και μάλιστα τον άμεσο διορισμό ήδη επιτυχώς κριθέντων ιατρών.

Τι σκοπεύει να πράξει για την άμεση λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Αθήνα, 25-10-2012

Το αρχείο της ερώτησης

βλ. σχετικό:

Υπόμνημα σόκ παρέδωσαν στο βουλευτή οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s