tvxs.gr: Πανικός για το ενδεχόμενο ελληνικής κατάρρευσης


Süddeutsche Zeitung :«Δεν θέλει να δει ο Σόιμπλε ότι εδώ και δύο χρόνια οι Έλληνες κάνουν μεν περικοπές, αλλά η συγκεκριμένη συνταγή οδηγεί τους πολίτες στην απόγνωση; Ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, αλλιώς η νέα κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει».

Πανικός για το ενδεχόμενο ελληνικής κατάρρευσης

Έντονη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη προκαλούν οι πληροφορίες ότι οι Έλληνες αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες, φοβούμενοι έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας συνοδεύονται από κοστολόγια μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της ζώνης του ευρώ. Η βρετανική Guardian, αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόστος εξόδου θα ανέλθει σε ένα τρις δολάρια, περίπου 850 – 900 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή ενώ για δραματικό αντίκτυπο μίλησαν την Τετάρτη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ και ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.

Η βρετανική Guardian  υποστηρίζει ότι ήδη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν το κόστος μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Σερ Μέρβιν Κινγκ, ότι η Ευρώπη «κατασπαράσσει τον εαυτό της».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται πηγές στην Αθήνα, οι Έλληνες καταθέτες απέσυραν περίπου 1,2 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τη Δευτέρα και την Τρίτη. Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο κατάρρευσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Προειδοποιήσεις για το κόστος

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και σκληρή εξέλιξη και όχι μόνο για την Ελλάδα», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤΚριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην ολλανδική τηλεόραση, προσθέτοντας παράλληλα ότι  πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα «πρέπει να δείξουν τη βούληση τους να παραμείνουν στην Ευρωζώνη».

Ενδεχόμενη απόφαση της Ελλάδας για αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο στην Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που υλοποιούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε Ρόμπερτ Ζέλικ. «Το βασικό ερώτημα δεν θα είναι η Ελλάδα, αλλά η Ισπανία και η Ιταλία», ανέφερε σε συνάντησή του στη Λέσχη Οικονομολόγων στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη.

Και ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα προειδοποίησε πως ο αντίκτυπος από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν τεράστιος για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα ακολουθούσε «ένας Αρμαγεδδών».

«Οι πιέσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία ακόμα και στην Ιταλία και πιθανόν στην Ιρλανδία θα ήταν τεράστιες», ανέφερε ο Τσαρλς Νταλάρα σε ομιλία του στο Δουβλίνο, όπως αναφέρει το Reuters. Σημείωσε δε ότι μια έξοδος της Ελλάδας είναι δυνατή, αλλά όχι πιθανή ή αναπόφευκτη, εξαιτίας του «τεράστιου κόστους» για την ίδια την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. «Δεν θέλω καν να εκτιμήσω το κόστος που θα έχει στην Ευρώπη η προσπάθεια σταθεροποίησης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδα, αλλά θα ήταν πολύ μεγάλο» σημείωσε.

Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το κοινό νόμισμα και την Ευρώπη, προειδοποίησε επίσης ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS και πρώην πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), Άξελ Βέμπερ. Όπως τόνισε, ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας θα «θρυμμάτιζε» την εικόνα του ευρώ και κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να δώσουν τέλος στην τρέχουσα νευρικότητα.

Υποστήριξε ακόμη ότι «κάθε συζήτηση για το ότι το ευρώ δεν είναι μονόδρομος θα οδηγήσει σε μία συζήτηση για το τζίνι που θα βγει από το μπουκάλι και θα προκαλέσει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις, όταν η αγορά αρχίσει να τιμολογεί τις συνέπειες».«Πρέπει», πρόσθεσε, «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μας πείσουν ότι πρέπει να ξεχάσουμε το σχέδιο Β (το μέλλον χωρίς το ευρώ) και να κινηθούν και πάλι προς το σχέδιο Α, το οποίο είναι αυτό που θα λειτουργήσει καλά».

Από την πλευρά του, ο έως πρόσφατα πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας Bankia και πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ροδρίγο ντε Ράτο προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στο δικό της νόμισμα. Όπως και ο Βέμπερ, ο ντε Ράτο κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να λύσουν τα προβλήματα της Ευρωζώνης. Ζήτησε από την ΕΚΤ να παραμερίσει τις επιφυλάξεις της και να δείξει ότι είναι έτοιμη να είναι ο δανειστής τελευταίας καταφυγής για τις κυβερνήσεις και για τις τράπεζες, αν αυτό είναι αναγκαίο.

Πολιτική αστάθεια, εκλογές, παραμονή ή έξοδος από το ευρώ

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα διεθνή ΜΜΕ, κινούνται στο γνωστό μοτίβο, πολιτική αστάθεια – εκλογές – παραμονή ή έξοδος από το ευρώ.

«Φόβος και σύγχυση κυβερνούν, καθώς η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο μέλλον» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του CNN. «Σύγχυση, φόβος, απογοήτευση: τα συναισθήματα είναι έντονα στους Έλληνες πολίτες, καθώς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο νέων εκλογών τον επόμενο μήνα και μεγάλη ανασφάλεια για το οικονομικό μέλλον της χώρας» αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Η αμερικανική Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ελλάδα διόρισε υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές, που πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου, οι οποίες θα μοιάζουν σαν το «παιχνίδι του κοτόπουλου» πάνω από την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τόσο τα κόμματα στην Ελλάδα, οσο και οι πιστωτές της χώρας, ισχυρίζονται ότι οι εκλογές του Ιουνίου είναι μία ευκαιρία των ψηφοφόρων να δείξουν εάν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ.

«Μια ασταθής ήπειρος – Φόβος για τη δύση του ευρώ» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. «Τι έρχεται μετά την Ελλάδα; Οι πολίτες κάνουν επιδρομές στους λογαριασμούς τους, η Ιταλία προτίθεται να χρησιμοποιήσει στρατό κατά των πολιτών και οι επενδυτές φοβούνται για τα χρήματά τους. Στην Ευρώπη, κυριαρχεί η αβεβαιότητα» γράφει η εφημερίδα.

H Süddeutsche Zeitung κάνει ένα επικριτικό σχόλιο για τον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αναφέρει ότι «όχι, δεν είναι αριστεροί ριζοσπάστες, είναι αριστεροί λαϊκιστές, οι οποίοι υπόσχονται στο λαό ό,τι αυτός θα ήθελε, δηλαδή την επιστροφή στην άνετη Ελλάδα του χθες». Δεν αφήνει πάντως ασχολίαστη την άκαμπτη στάση που τηρεί η Γερμανία και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν θέλει να δει ο Σόιμπλε ότι εδώ και δύο χρόνια οι Έλληνες κάνουν μεν περικοπές, αλλά η συγκεκριμένη συνταγή οδηγεί τους πολίτες στην απόγνωση; Ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, αλλιώς η νέα κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: