Η μετενέργεια εξαφανίζει τις κλαδικές συμβάσεις


 

Μπαίνει σε εφαρμογή το νέο εργασιακό καθεστώς με την κατάργηση της μετενέργειας καθώς και όλων των επιδομάτων, εκτός τεσσάρων.

 

Η μετενέργεια όριζε ότι οι ρυθμίσεις της κλαδικής σύμβασης εργασίας ίσχυαν για 6 μήνες μετά την καταγγελία της ή την ατελέσφορη διαπραγμάτευση των μερών. Κατά αυτό τον τρόπο, οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικοί φορείς μπορούσαν να διαπραγματεύονται από μια θέση, που εξισορροπούσε κάπως την σχέση εξάρτησης.

Επιπλέον, ο θεσμός  περιλάμβανε την αυτόματη ενσωμάτωση των ευνοϊκών ρυθμίσεων της κλαδικής σύμβασης εργασίας στην ατομική, μετά την πάροδο του παραπάνω αναφερθέντος εξαμήνου. Με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι ήταν προστατευμένοι από τις μονομερείς και δυσμενείς μεταβολές της σύμβασης εργασίας τους, εφόσον σε κάθε περίπτωση διασφάλιζαν τα κεκτημένα δικαιώματα τους από την κλαδική σύμβαση.

Η μνημονιακή κυβέρνηση όμως επέλεξε να μας γυρίσει πίσω στα ζοφερά χρόνια του 19ου  αιώνα, που με τόση παραστατικότητα περιγράφει ο Κάρολος Ντίκενς και ο συνονόματος του Κάρολος Μαρξ. Πλέον ο χρόνος της μετενέργειας, δηλαδή το πόσο διαρκεί η κλαδική σύμβαση μετά την καταγγελία της από τον εργοδότη, μειώνεται στους 3 μήνες και μετά την πάροδο του τριμήνου δεν ενσωματώνονται οι κλαδικές στις ατομικές συμβάσεις.

Πρακτικά οι συνδικαλιστικοί φορείς αποκτούν διακοσμητικό/ιστορικό χαρακτήρα και οι κλαδικές συμβάσεις μόνο κατ΄όνομα υφίστανται, αφού δεν είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζονται. Οι εργοδότες έχουν το πράσινο φως να εκκινήσουν μια διαδικασία μαζικών επαναδιαπραγματεύσεων των ατομικών συμβάσεων, με μοναδικό ναδίρ τον βασικό μισθό, που ορίζει η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι κλαδικές συμβάσεις περιλαμβάνουν εκτός από μισθούς και επιδόματα, ωράρια, ρεπό, συνθήκες εργασίας και υγιεινής, αποζημιώσεις.

Όλα αυτά πριν την 6η Μάη θα ήταν ένα ακόμη χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις, για το οποίοι οι συνήθης ύποπτοι θα διαμαρτύρονταν και θα καλούσαν σε πορείες κοκ. Ωστόσο, σήμερα, με τον πιο πανηγυρικά θεσμικό τρόπο, αυτές οι πολιτικές είναι απονομιμοποιημένες. Τη στιγμή που τα κόμματα που προωθούν τη λιτότητα καταποντίζονται, τη στιγμή που στην Ευρώπη οικονομολόγοι και πολιτικοί υπαναχωρούν από τον αδιάλλακτο μνημονιακό λόγο, υπαρχή επιτακτική λαϊκή εντολή να παγώσει η εφαρμογή της μεταρρύθμισης αυτής. Αν το ΠαΣοΚ – ΝΔ, κατάλαβαν την αλλαγή πλεύσης, αυτός ο νόμος δεν μπορεί παρά να αλλάξει αμέσως με τη συγκρότηση της Βουλής.

Διευκρινίσεις για τη μετενέργεια από το υπουργείο Εργασίας

left.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: