Τιμή λαδιού – Προτάσεις


ΣΥΡΙΖΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ«Σιγή ασυρμάτου για την κατάρρευση των τιμών του ελαιολάδου»

Η λαίλαπα των ανάλγητων, καταστροφικών και αντικοινωνικών μέτρων, που υλοποιούν οι πρόθυμοι της μνημονιακής τρικομματικής  συγκυβέρνησης  Πασόκ – ΝΔ και ΛΑΟΣ,  με επικεφαλής τον δοτό τραπεζίτη πρωθυπουργό  δεν έχει τέλος.

Σειρά παίρνει αυτή την φορά η μικρομεσαία αγροτιά, με την δραματική πτώση της τιμής του ελαιολάδου, πού έχει πλέον κατρακυλήσει σε επίπεδα παλαιότερων δεκαετιών.

Αλήθεια οι διθύραμβοι από την κυβέρνηση και τον υπουργό Σκανδαλίδη για το «καλάθι των αγροτικών προϊόντων», το οποίο θα έσωζε τους αγρότες, πού είναι; Το «καλάθι» αποδείχθηκε χωρίς πάτο. Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα έχουν δυστυχώς μικρή διάρκεια.

Η φετινή απόλυτη κατάρρευση των τιμών είναι συνέπεια των εφαρμοζόμενων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, της έλλειψης εθνικής και περιφερειακής στρατηγικής, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της στρόφιγγας των  δανείων από τις Τράπεζες, που προκάλεσαν οι υφεσιακές  μνημονικές συνθήκες.

Οι ένοχοι είναι γνωστοί στον αγροτικό κόσμο. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και την ελαιοκαλλιέργεια σε εγκατάλειψη.

Επιβάλλονται ΤΩΡΑ και ΑΜΕΣΑ και ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ μέτρα.

Καλούμε την κυβέρνηση:

1) Να ζητήσει έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, με θέματα:

α) Την άμεση επαναφορά της κοινοτικής παρέμβασης για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο  με  ελαχίστη  τιμή  που  να  καλύπτει  το  αυξημένο  κόστος  παράγωγης  και  να  επιτρέπει  την  αξιοπρεπή  επιβίωση  των  ελαιοπαραγωγών.

β) Να εγκριθεί η δυνατότητα να δοθούν άτοκα δάνεια από τις τράπεζες ώστε να χρηματοδοτηθούν οι Ενώσεις για παρέμβαση στην αγορά ελαιολάδου, στην τιμή των 3 ευρώ. Να επιδοτηθεί ιδιαίτερα η διαδικασία της αποθεματοποίησης του ελαιολάδου από τις Ενώσεις.

γ)  Να  επιμείνει σε  συνεργασία  με  την  Ιταλία για    τη καθιέρωση της  κατηγορίας  ΕΞΤΡΙΣΙΜΟ.

2) Να πιέσει τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις τυποποιητικές επιχειρήσεις ανάλογα με το τζίρο τους, ώστε να απορροφηθούν οι ποσότητες και να υποστηριχθούν οι τιμές.

3) Να χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ προγράμματα Πιστοποίησης και Τυποποίησης Ελαιολάδου από τους συνεταιρισμούς

4)  Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία εθνικού φορέα, ώστε επιτέλους να υπάρξει εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο.

5) Να καταργηθεί η ονομασία σκέτο «ελαιόλαδο», γιατί παραπλανάται ο καταναλωτής.

6) Να ισχύσει άμεσα η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του ελαιολάδου και να μην εξαιρούνται οι εταιρείες που τυποποιούν φασόν ελαιόλαδο για λογαριασμό των λεγόμενων «φτηνών super market» (discount αλυσίδες), οι οποίες συνήθως αναμιγνύουν υποβαθμισμένο ελαιόλαδο άλλων χωρών.

7) Να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα καθορισμού συσκευασίας πάνω από τα 5 κιλά για το έξτρα παρθένο που προορίζεται για μαζική εστίαση, με την προϋπόθεση να υπάρχει πώμα μιας χρήσης και η ετικέτα να αναγράφει προέλευση και χαρακτηριστικά.

7) Να προωθηθούν πολιτικές στήριξης της βιοκαλλιέργειας και να υπάρξει σοβαρή ενημέρωση των αγροτών.

8) Να δημιουργηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης των συνεταιρισμών με δημοκρατική, συμμετοχική λειτουργία και παραγωγικό προσανατολισμό, με τον πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο από τα μέλη του της διαχείρισης και της διακίνησης των προϊόντων μέχρι να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων και στο πιάτο του καταναλωτή.

Καλούμε την Π.Ι.Ν.:

Να παρέμβει απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και η τιμή του ελαιολάδου.

           Η συνέχιση της απραξίας και της σιωπής οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή των ελαιοπαραγωγών και στην εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας.  

           Η   ουσιαστική στήριξη  των  αγροτών  και  της  αγροτικής  οικονομίας   αποκτά ιδιάτερα  σήμερα  προτεραιότητα   ΚΑΙ  ΠΡΩΤΙΣΤΗ  ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ  ΟΛΩΝ.

Ζάκυνθος 15/1/2012

                                                ΝΣΕ  Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: