Περιβαλλοντική καταστροφή και όργιο αυθαιρεσιών στον «Πευκόλογγο» Βασιλικού στη Ζάκυνθο


ΣΥΡΙΖΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

 Την κα Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Και τους κ.κ. Υπουργούς:

– Πολιτισμού και Τουρισμού

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οικονομικών

Θέμα: Περιβαλλοντική καταστροφή και όργιο αυθαιρεσιών στον «Πευκόλογγο» Βασιλικού στη Ζάκυνθο, ύστερα από τον παράνομο αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης 120.201 τμ.

Τον Ιούνιο του 2010 δημοσιοποιήθηκε, τόσο στον τοπικό τύπο της Ζακύνθου, όσο και στην από 22.6.2010 συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ζακυνθίων, ότι στον «Πευκόλογγο» του δημοτικού διαμερίσματος Βασιλικού Ζακύνθου και στην παραλία, εκτελούνται εκτεταμένα χωματουργικά έργα, κόπτονται αυθαιρέτως δεκάδες πεύκων και ότι παρά τις καταγγελίες των κατοίκων προς την Δασική Υπηρεσία, ουδεμία παρέμβαση γίνεται. Αναλόγων καταγγελιών είχε γίνει αποδέκτρια και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Πέραν των ανωτέρω, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταγγέλθηκε, ότι η ιδιοκτήτρια εταιρία του «Πευκόλογγου» έχει τοποθετήσει πορτόνια στις κοινόχρηστες διόδους, που οδηγούν στην παραλία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και κατ’ αυτόν τον τρόπο καθίσταται αδύνατη η προσπέλαση στην παραλία δια μέσου του προαναφερομένου πευκοδάσους.

Ο «Πευκόλογγος Βασιλικού» είναι ένα εκτεταμένο πευκοδάσος, ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, το οποίο υπάρχει προ αμνημονεύτων χρόνων και ουδείς διανοήθηκε μέχρι σήμερα να το «πειράξει». Το δάσος αυτό ανήκε στην οικογένεια Λογοθέτη, η οποία το πώλησε στην εταιρία «Club Mediterane».

Κατά τα έτη που το πευκοδάσος ευρίσκετο στην ιδιοκτησία της προμνησθείσας εταιρίας και συγκεκριμένα το έτος 2004, με απόφαση της Β΄/θμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Δυτικής Ελλάδας, καθορίστηκε, ότι «…τμήμα εμβαδού 120.201,93τ.μ. δεν είναι ούτε Δάσος, ούτε Δασική έκταση και ως εκ τούτου δεν υπάγεται στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.»

Είναι αδιανόητο να υπάρχει δημόσιος λειτουργός, ο οποίος να συμπράττει στον αποχαρακτηρισμό τμήματος εντός του προαναφερομένου πευκοδάσους, αναφέροντας, ότι 120.201τ.μ. δεν είναι δάσος, την στιγμή που και η ίδια η λέξη «Πευκόλογγος» παραπέμπει ακριβώς σε αυτό που είναι. Σε προγενέστερο χρόνο, τον οποίο δεν γνωρίζουμε, πραγματοποιήθηκε περίφραξη του δάσους.

Μετά ταύτα, δηλαδή τους παράνομους αποχαρακτηρισμούς της δασικής έκτασης των 120.201 τ.μ. και την απαράδεκτη περίφραξη, η οποία ακυρώνει στην πράξη την πρόσβαση στο δάσος, οποιουδήποτε τρίτου, η ιδιοκτήτρια εταιρία «Club Mediterane» προέβη στην πώληση του πευκοδάσους δυνάμει του υπ’ αρ. 3393/25.12008 συμβολαίου στην σημερινή ιδιοκτήτρια εταιρία «MEDPREMIUM HOLDINGS LIMITED».

Φυσικά, για να πραγματοποιηθεί η προαναφερομένη αγοραπωλησία, συνέβησαν νέα «περιστατικά» με την σύμπραξη δημοσίων λειτουργών, αυτή τη φορά του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σωτήρη Βόσδου.

Όπως καταγγέλλεται στο περιοδικό «Ραπόρτο» από τον συντάκτη του άρθρου κ. Διονύσιο Τσιλιμίγκρα, κάτοικο Βασιλικού, ο κ. Περιφερειάρχης απεμπόλησε το δικαίωμα αγοράς του δάσους από το Ελληνικό Δημόσιο, αντί του τιμήματος των 177.066 € (αξία εκτίμησης από την Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου) για λόγους που ο ίδιος ανέπτυσσε στο με αρ.πρωτ.139/21.1.08 έγγραφό του, του οποίου το περιεχόμενο δεν γνωρίζουμε τον δε αριθμό λαμβάνουμε από το άρθρο του Δ. Τσιλιμίγκρα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το δάσος με τους αποχαρακτηρισμούς και τις περιφράξεις, κατέστη «έτοιμο» προς πώληση στη νέα ιδιοκτήτρια, η οποία αμέσως βασιζόμενη στις ανωτέρω παρανομίες, άρχισε την «αξιοποίησή» του.

Από το χρονικό αυτό σημείο (Ιούνιος 2010) στο έδαφος των ανωτέρω παρανομιών συντελέστηκε ένα έγκλημα. Ήταν η απόλυτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος: Οι αμμόλοφοι έχουν εξαφανιστεί, δένδρα και  δενδρύλλια (μικρά πεύκα και κέδροι) έχουν κοπεί, οι θάμνοι δεν υπάρχουν. Μετά τις εκτεταμένες εκχωματώσεις, στην θέση των παραπάνω, έχουν ανεγερθεί δύο μπαρ, σημεία «αξιοποίησης» του χώρου.

Κατά την συζήτηση του προβλήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο την 23.6.2010 αναφέρθηκε από την πλευρά της ιδιοκτήτριας εταιρίας, ότι οι εργασίες εκτελούντο δυνάμει νομίμων οικοδομικών αδειών και εντός της ιδιοκτησίας της.

Ακόμη και αν ήταν έτσι τα πράγματα, δηλαδή να εκτελούσε εργασίες εντός της ιδιοκτησίας της, από πού αντλούσε το δικαίωμα να κόβει δένδρα, να ισοπεδώνει τους αμμόλοφους με την βλάστηση και τα μικρά πεύκα; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Θεωρητικά και βάση των αθλιοτήτων των αποχαρακτηρισμών που είχαν προηγηθεί για να πωληθεί προς την νέα ιδιοκτήτρια, ο χώρος που γινόντουσαν οι εργασίες δεν ήταν δασική έκταση και δεν θα «έπρεπε» να ευρίσκονται εντός αυτής πεύκα, κέδροι και θάμνοι. Έτσι λοιπόν η ιδιοκτήτρια κατέστησε τον χώρο, όπως ακριβώς τον περιέγραφαν τα έγγραφα της δασικής υπηρεσίας, δηλαδή μη δασικό, κόβοντας τα δένδρα και ισοπεδώνοντας τους αμμόλοφους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διερευνηθούν εκτός από τις ευθύνες της Διεύθυνσης Δασών και τυχόν υπάρχουσες ευθύνες της Κτηματικής Υπηρεσίας, αφού έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών κατοίκων, οι οποίοι κατά τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσαν στον χώρο αυτό μικρές ξύλινες καντίνες εις τους οποίους η Κτηματική Υπηρεσία επέβαλλε χρηματικά πρόστιμα, για παραβάσεις που βεβαίωνε. Αν ισχύουν τ’ ανωτέρω, τότε θα πρέπει να εξηγηθεί, πώς η Κτηματική Υπηρεσία την μία χρονιά επέβαλλε πρόστιμα και την επομένη δεν είχε επέμβει, όταν γινόταν η καταστροφή και παρά τις οχλήσεις των κατοίκων;

Εκεί όμως που η ιδιοκτήτρια ξεπέρασε ακόμη και αυτά που έκανε στην παραλία, ήταν μέσα στον «πευκόλογγο», δηλαδή πολύ πιο πάνω από την παραλία και προς τον δρόμο. Η κατάσταση θα είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εάν δεν επενέβαιναν οι κάτοικοι του Βασιλικού και δεν δινόταν δημοσιότητα στο ζήτημα από τις τοπικές και τις αθηναϊκές εφημερίδες. Η ιδιοκτήτρια εταιρία μετά από τα παραπάνω προσπάθησε με δύο επιστολές της στον τοπικό τύπο να εμφανιστεί, όχι μόνο νόμιμη στις ενέργειές της, αλλά και ευεργέτης του τόπου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο «πευκόλογγος» αποτελεί πεδίο παρανομιών και προκλητικής συμπεριφοράς δημοσίων λειτουργών. Συγκεκριμένα, κατά το παρελθόν η προηγούμενη ιδιοκτήτρια, είχε επιχειρήσει να τοποθετήσει τσιμεντοκολώνες στην παραλία για να «περιφράξει» το δάσος. Η ενέργεια αυτή τότε είχε φέρει στην Ζάκυνθο τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Κλέαρχο Ρακιτζή, ο οποίος είχε αγανακτήσει με την ολιγωρία των κρατικών παραγόντων, οι οποίοι έκαναν και αυτοψίες κατά τα άλλα στην παραλία. Αφού λοιπόν δεν μπόρεσε να «περιφράξει» το δάσος, φρόντισε σε συνεργασία με τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών να γίνουν οι αποχαρακτηρισμοί, για να το πωλήσει έτοιμο προς «αξιοποίηση».

Είναι γεγονός, ότι αν δεν εγένετο η από 23.6.2010 αναφορά των κατοίκων, τότε πολύ δύσκολα θα σταματούσε η σημερινή ιδιοκτήτρια το καταστροφικό της έργο, ιδίως την στιγμή που οι αρμόδιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα η διεύθυνση Δασών Ζακύνθου, αν και είχε κληθεί κατ’ επανάληψη να επέμβει την στιγμή που γινόταν το κόψιμο των δένδρων επέδειξε παρομοιώδη και ένοχη αδιαφορία.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Έχουν ελέγξει την τυπική και ουσιαστική νομιμότητα και βασιμότητα του αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης 120 στρεμμάτων στον «Πευκόλογγο» Βασιλικού, για την οποία έχει ξεσηκωθεί κύμα διαμαρτυριών και καταγγελιών από τους κατοίκους;
  2. Τι πρόκειται να πράξουν έτσι ώστε να ακυρωθεί ο ως άνω αποχαρακτηρισμός και να επιβληθεί επαναφορά της κατάστασης του «Πευκόλογγου» στην πρότερα διαμόρφωσή του με τα δασικά χαρακτηριστικά του;
  3. Έχουν διαπιστώσει ότι ο δασικός χώρος του «Πευκόλογγου» έχει, κατά ανεπίτρεπτο τρόπο περιφραχθεί, πράγμα που θέτει, παρανόμως, προσκόμματα στο αναφαίρετο δικαίωμα των κατοίκων και επισκεπτών για ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση στην παραλία, πράγμα που τείνει να καταστήσει την τελευταία προαύλια ιδιωτική έκταση;
  4. Τι πρόκειται να πράξουν για να διασφαλιστεί η απελευθέρωση του «Πευκόλογγου» προς ανεμπόδιστη και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και επισκεπτών στην παραλία;
  5. Γιατί το δημόσιο, δια του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, δεν άσκησε υπέρ του ελληνικού δημοσίου το δικαίωμα προτίμησης για την αγορά του «Πευκόλογγου» σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, άνευ ουσιαστικού κόστους για το ελληνικό δημόσιο; Ποιον εξυπηρέτησε αυτή η αμέλεια;
  6. Πως δικαιολογούν το γεγονός ότι η κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου επέβαλε πρόστιμα σε επαγγελματίες μισθωτές που προσέφεραν υπηρεσίες στο μέρος της παραλίας, στο οποίο σήμερα έγιναν εκχωματώσεις, κοπές δέντρων και «μπαρ», χωρίς για τα τελευταία να εκδηλώσει καμία ενόχληση ή αντίδραση; Πως επετράπησαν αυτές οι αυθαίρετες δασοκτόνες και αντιπεριβαλλοντικές παρεμβάσεις στην εν λόγω έκταση; Υπάρχουν σχετικές άδειες και από πού; Θα ελέγξουν την τυπική και ουσιαστική νομιμότητα των εν λόγω παρεμβάσεων και θα προβούν σε ενέργειες για την επαναφορά της έκτασης στην πρότερα αυτής κατάσταση;
  7. Τι πρόκειται να πράξουν για τον ουσιαστικό έλεγχο των πράξεων και παραλείψεων της Διοίκησης και των εμπλεκομένων ατομικά υπηρεσιακών παραγόντων όσον αφορά την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών αλλά και την προάσπιση των συμφερόντων του δημοσίου σχετικά με όσα συνέβησαν στον «Πευκόλογγο» Βασιλικού Ζακύνθου την τελευταία πενταετία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: